Кременная online
Пятница, 03.05.2024, 20:10
Меню сайта
Последние темы форума
Проверка прокси-сервера (0)

Детальний огляд онлайн казино Million (0)

Огляд букмекерської контори Pinnacle Spo... (0)

Усик: Симфонія Перемог (0)

Обзор игрового автомата Mystery Reels Me... (0)

Русская баня в Одессе в комплексе «La Pr... (0)

В які дні полюють на качку в 2017-2018 Л... (1)

Огляд різних Стратегії ставок в Лайві (0)

Последние фотографии
Последние объявления
Наш опрос
3. Яка на вашу думку пріоритетна сфера подальшого розвитку громади?
Всего ответов: 453
Главная » 2014 » Май » 13 » «Порядок проведення референдумів»
«Порядок проведення референдумів»
11:24

На сучасному етапі розвитку України питання про форму держави набуває особливого значення, адже воно стосується найважливіших аспектів організації та діяльності молодої суверенної держави. Тому правильне розуміння відповідних положень, застосування їх до конкретних умов і національних традицій може суттєво сприяти створенню життєздатної форми Української держави, яка забезпечить прогресивний розвиток усього суспільства.

В Україні відбуваються процеси становлення і розвитку демократичного державно-правового режиму, основи якого знайшли своє закріплення в Конституції України 1996 р.

Відповідно до ст. 1 Основного Закону Україна проголошується суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою.

Конституція характеризує України як демократичну державу, яка за формою правління є республікою, в якій лише народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами і посадовими особами.

Народне волевиявлення, відповідно до ст. 69 Конституції України, може здійснюватися через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. А питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом (ст. 73 Конституції України).

Відповідно до Закону України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року № 5475-VI всеукраїнський референдум є однією з форм безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо Українським народом, що полягає у прийнятті (затвердженні) громадянами України рішень з питань загальнодержавного значення шляхом таємного голосування в порядку, встановленому Законом.

Суб'єктами ініціювання всеукраїнського референдуму може бути Український народ та Верховна Рада України.

Всеукраїнський референдум за народною ініціативою - це форма прийняття громадянами України рішень з питань загальнодержавного значення з урахуванням обмежень, встановлених Конституцією України та Законом України «Про всеукраїнський референдум» та який проголошується на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути будь-які питання за винятком тих, вирішення яких референдумом не допускається Конституцією України, законами України. Так, всеукраїнський референдум може бути:

1) про схвалення нової редакції Конституції України, внесення змін до Конституції України, скасування, втрату чинності чи визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції України (конституційний референдум);

2) про зміну території України (ратифікаційний референдум);

3) щодо прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону України (законодавчий референдум);

4) з будь-якого питання за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією України (загальний референдум).

Також, ст. 18 Закону зазначено, що всеукраїнський референдум про зміну території України - це форма прийняття громадянами України рішення щодо затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України.

У разі прийняття закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, укладеного Президентом України, Верховна Рада України приймає рішення про призначення всеукраїнського референдуму про зміну території України.

Постанова Верховної Ради України про призначення всеукраїнського референдуму про зміну території України опубліковується в офіційних друкованих виданнях протягом трьох днів з моменту її підписання та має містити дату проведення всеукраїнського референдуму та сформульоване питання, що виноситься на референдум. Текст закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України обов'язково додається до постанови Верховної Ради України. Дата проведення відповідного всеукраїнського референдуму призначається на останню неділю п'ятдесятиденного строку від дня прийняття Верховною Радою України постанови про його призначення.

Оприлюднення результатів всеукраїнського референдуму здійснюється Центральною виборчою комісією не пізніше ніж на третій день з дня офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів всеукраїнського референдуму шляхом опублікування в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" та оприлюднюються в інших засобах масової інформації.

У випадку порушення положень, закріплених у Законі України «Про всеукраїнський референдум», законодавцем передбачена відповідальність винних осіб. Так, особи, винні в порушенні законодавства про всеукраїнський референдум притягуються до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.


 

Прокурор прокуратури району                                                        А. Фатєєва


 

Просмотров: 861 | Добавил: prokuratura
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Логин:
Пароль:
Кто здесь
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Сегодня здесь были
Ильнур, KovallА, AleX_Stasiuk, anturov, ScottReed, ElizabethFisher, mtaletrskt
Наши именинники
gorbunnina(61), teploformat(38), idem_id(39), Fynjybyf(69), 03051955(69), ukspar(72), Анжела(40), PlanB(48), Calvintweli(43), eumixalico(44), Школьник(44), Rfhfufylf(69), Chair(34)
Наши статьи
Кремінський відділ Сєвєродонецької місцевої прокуратури оприлюднює графік прийому громадян за місцем їх роботи у лютому 2016 року (2085)
Попереджений – «озброєний»! (1504)
Прийом запитувачів у Кремінському відділі Сєвєродонецької місцевої прокуратури (1561)
Кремінський відділ Сєвєродонецької місцевої прокуратури оприлюднює графік прийому громадян за місцем їх роботи у січні 2016 року (2073)
Графік прийому громадян прокуратурою Кремінського району Луганської області за місцем їх роботи у листопаді 2015 року (1471)
Відкладення виконання вироку на певний строк (1709)
Розгляд електронних звернень громадян і звернень, отриманих на «гарячу лінію» прокуратурою Кремінського району (1564)
Незнання законів не звільняє від відповідальності (1774)
Стан додержання прав неповнолітніх при доставленні та адміністративному затриманні (1480)
Графік прийому громадян прокуратурою Кремінського району Луганської області за місцем їх роботи у жовтні 2015 року (1383)
Наслідки невиконання кримінального покарання у вигляді штрафу (1873)
Наши файлы
День Народження Грушевського (55)
Природоохоронні об’єкти Кремінщини (233)
Інвестиційний паспорт кремінський район луганської області 2012р (333)
Харьковские казаки. Том 1, книга 2. Альбовский Е. 1915 (215)
Харьковские казаки. Том 1, книга 1. Альбовский Е. 1914 (214)
Память, которая всегда с нами! (902)
Фёдор Гайда: Как произошло слово "украинцы" (296)
Расписание фотоэкспозиций "Зеленая Кременная" (187)
Река Северский Донец - главная водная артерия Восточной Украины (498)
Календар знаменних і пам’ятних дат на 2011 рік (341)
Кременское областное медицинское училище (454)
Архив новостей
«  Май 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Праздники Украины

Друзья сайта
Наша аудитория
Курс валют
Статистика
Рейтинг сайтов Луганска и
Луганской области
Поиск по сайту
Copyright Prikhod © 2024 Хостинг от uCoz